Děčínská demonstrace proti stavbě protipovodňové zdi

Včerejší demonstrace "proti zdi", konaná na Střelnici v Děčíně, byla vlahá stejně jako den. Městské zastupitelstvo zasedalo od 15 hodin namísto běžnější 17. hodiny. Chytrý tah, protože většina potenciálních demonstrujících byla tou dobou v práci, což se výrazně projevilo na účasti, která byla spíše jen symbolická.

Tato hrstka velmi slušných lidí, jež měla k nějakému radikálnějšímu projevu stejně daleko jako ze Země na Měsíc, se pokojnou formou snažila upozornit na problém. Náhodný pozorovatel mohl klidně přehlédnout, že je svědkem demonstrace a i následná performance vyzněla plaše bez potřebné naléhavosti.
V tvářích některých radních se usadil nenápadný shovívavý úsměv a jistě došlo i na ironické poznámky ohledně demonstrujícího mikro-davu. Najít nějaké tváře radních, hledících na dění kolem s obavami a nejistotou, bylo zcela vyloučené. Účastníci schůze přicházeli sebevědomě s pocitem jistoty s mírným ironickým šklebem. Vše podtrhoval děčínský primátor, jehož uhelně černý šat byl střižen po vzoru uniformy důlního předáka některé z ostravských šachet.

Včerejší akce mne utvrdila v názoru, že pokud nebudou podniknuty skutečně razantní kroky, kauza brzy vyšumí a zakrátko budeme ve městě potkávat plně naložené "mixy" betonem, krmící hmotou rostoucí zeď. Radní jsou nejspíš v časové tísni, aby neprošvihli dotace z EU, takže akci "protipovodňová zeď" upečou co nejrychleji využívaje momentu překvapení. Navíc "rozjetý vlak" se těžko zastavuje, obzvláště s nedostatkem "brzd". Ta zhruba padesátka protestujících, z nichž byla většina stejně členy různých občanských sdružení to asi nevytrhne a těch zhruba 1400 petičních podpisů jakbysmet. Řekl bych, že na padesáti tisícové město je to málo. Tož, děj se vůle boží.

S přiloženého videa si můžete udělat vlastní představu o včerejší události.

¡Sdílet!

2 komentářů:

Straka

jen poupravim..zastupitelstva jsou vzdy od 15:00

R2D2

Díky, uvěřil jsem kámošovi, že jsou normálně od 17 hodin a neověřoval to. Příště si dám pozor.

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger