Děčín spolupracuje s NPC, která nabadá k bonzovaní

Tak už i Děčín, po vzoru jiných měst, zahájil spolupráci s Národní protidrogovou centrálou (dále jen NPC) při odhalování nelegálních pěstíren konopí. První krok spolupráce NPC je zveřejnění dopisu, kde jsou občané nabádáni ke spolupráci v boji proti drogám, a to bonzováním pro dobro věci. Dopis je formulován a staví na argumentech jako by měl oslovovat naivní děcka a ne rozumné dospělé občany. Citace dopisu NPC:

Vážená paní, vážený pane,
obracíme se na Vás jako obyvatele tohoto státu se žádostí o spolupráci při odhalování ilegálních pěstíren konopí a prevenci jejich výskytu ve Vašem regionu. Z konopí vypěstovaného právě v ilegálních pěstírnách se následně vyrábí droga zvaná marihuana a to ve velkých objemech. Co vlastně znamená organizované pěstování marihuany a proč tuto činnost považujeme za tak nebezpečnou? Objekty, ve kterých dochází k pěstování konopí, jsou často úplně normální domy v obytných čtvrtích. Často se využívají budovy prostorově rozměrnější, protože poskytují dostatek prostoru, ale stejně tak lze tuto nezákonnou činnost provozovat v menší míře v podstatě v jakékoli budově, kdekoli ve Vašem okolí. Byly zaznamenány i případy, kdy se konopí pěstovalo v panelákových bytech, speciálně k tomu upravených, a to v rozsahu i několika set kusů rostlin. Aby se objekt stal vhodným pro pěstování marihuany, je třeba provést závažné změny v konstrukci domu či bytu. Pro pěstování rostlin je potřeba vysoká intenzita osvětlení (což je nákladné), takže se pachatelé velmi často nelegálně připojují k elektrické síti. Roste tak riziko požáru nebo smrti elektrickým proudem i pro ostatní obyvatele. Vysoká vlhkost a teplota provázející pěstování konopí způsobují, že dům či byt se stávají neobyvatelnými. Pokud nedojde k nákladné rekonstrukci objektu, užitná hodnota a prodejní cena takto využívané nemovitosti rapidně klesá. Osoby organizující nelegální pěstování konopí a výrobu marihuany mají často úzké vazby na pachatele jiných druhů trestné činnosti, nezřídka na členy skupin organizovaného zločinu. Dalšími průvodními jevy mohou být např. nárůst počtu násilných trestných činů v regionu, vandalismu a další drobné kriminality. Chtěli bychom Vás všechny oslovit žádostí o pomoc při odhalování podobných pěstíren. Buďte prosím všímaví ke svému okolí, pomozte nám v co nejvyšší možné míře omezit výrobu nelegálních drog na území České republiky – nejde přeci jen o věc policie ale o věc veřejného zájmu! S jakýmikoliv poznatky je možno se obrátit na níže uvedené kontakty.
V dopise jsem tučně zvýraznil několik formulací nad kterými se musím pozastavit. Přestože se velmi často pěstitelé připojují nelegálně k elektrické síti, znamená to také, že řada výjimek tak nečiní a svou spotřebu řádně zaplatí. Všímavý občan tak může napráskat i řádně platícího pěstitele, který by třeba zůstal normálně neodhalen. V horším případě vlétne URNA k nic netušícímu podivínskému kutilovi, jemuž častým požíváním elektrického nářadí enormně vzrostla spotřeba a nenamáhal se ČEZu nahlásit změnu tarifu. Podobně jako v mém případě, kdy jsem v přechodném období topil elektřinou, kvůli závadě na plynovém kotli. Okamžitě mi byla dvojnásobně navýšena záloha a úřednice za přepážkou, kroutíc hlavou vyzvídala jak je možný takový nárůst. Teď již zbývá nějaký všímavý občan, co mě nemůže vystát, hodící echo na patřičná místa a já mohu policii vysvětlovat proč si dovoluji navýšit svůj odběr. Musím podotknout, že žádnou pěstírnu neprovozuji. To mi bohužel nemusí někdo věřit.

Provádění závažných změn v konstrukci domu či bytu je zde popisováno jako pravidlo. Jistě mohou se najít takové případy, ale to je logicky možné pouze v neobývaném objektu, kde takové úpravy nebudí nežádoucí pozornost. V domě obývaném nájemníky je to prakticky nemožné a změny v konstrukci domu jsou omezeny na několik sádrokartonových příček a množství děr s hmoždinkami na upevnění jejich a ostatního příslušenství. Většinou nemohou takovéhle úpravy znamenat vážnější nebezpečí pro objekt nebo ho učinit neobyvatelným. Na rozdíl od ilegálních varen  pervitinu, které se později pro šílený a velmi těžko odstranitelný pach nedají téměř obývat.

Riziko požáru nebo úrazu el. proudem hrozí jistě více u kutilů rádoby elektrikářů, jejichž rozvody po dílničce jsou udělány "na prase".

Pěstování konopí provází vlhkost a zvýšená teplota. Tyto nežádoucí vlivy pěstitelé eliminují odvětráváním pěstebního prostoru tak, že odtud ventilátory ženou vzduch ven z objektu. Kdyby tento teplý a vlhký vzduch odsávali zpět do objektu je to "nošení dříví do lesa" a zdá se mi dost nepravděpodobné. Snad jen v případě totálních lam, v opuštěném objektu, je toto možné.

Co se týče trestné činnosti navazující na pěstování konopí ve velkém, jsem přesvědčen o nesrovnatelně menší nebezpečnosti než  v případě výroby tvrdých drog. O nabádání k ostražitosti občanů, kvůli zneužívání objektů na vaření a distribuci "perníku", či jiných tvrdých drog, se však dopis nezmiňuje.

Dopis dále zmiňuje další průvodní jevy, jež mohou být nárůst násilných trestných činů v regionu, vandalismus a drobná kriminalita. Slůvko "mohou" znamená též "nemusí". To je stejné jako, že si při práci se sekerou mohu useknout prst, rozsekat lavičku v parku nebo s ní navštívit banku a požadovat výplatu úspor někoho jiného. Dávejte pozor a upozorněte nás prosím na podezřelé chlapíky se sekerou. Nebo bude lepší rovnou sekery zakázat? Celé se to zdá poměrně absurdní.

Nejsem zastáncem drogové scény, jsem zastáncem svobody a práva na soukromí a cítím reálné nebezpečí narušení obojího. Jedno z nadání "malého" českého človíčka je "práskání", a zahořklý aktivní důchodce, nostalgicky vzpomínající na staré časy kdy hrdě nosil na rukávu pásku s písmeny PS - VB (pomocná stráž Veřejné bezpečnosti), může napáchat víc škody než užitku. Riziko nedorozumění "prásknutím" nevinného nelze vyloučit a nabádání NPC ke spolupráci pomocí směšných argumentů je ostudné a nutí nás vracet se do minulosti, kterou často vehementně odsuzujeme. Časy protektorátu Čechy a Morava a normalizačního Československa jsou doufám nenávratně pryč, tak na co vychovávat nové práskače.

Proč NPC nenapsala něco podobného jako:
Vážená paní, vážený pane, obracíme se na Vás jako obyvatele tohoto státu se žádostí o spolupráci při odhalování ilegálních pěstíren konopí a prevenci jejich výskytu ve Vašem regionu. Policistů je málo a peněz na jejich zaplacení taky. Tomu odpovídá i jejich výkon. Hledáme dobrovolníky, kterým nestačí, že "sponzorují" policisty ze svých daní, a chtějí zdarma, nesvázáni policejními předpisy, pomáhat zvedat procenta vyřešených případů. Nenechávejte si své dojmy pro sebe, na každém šprochu pravdy trochu a ten zbytek už obstaráme. Jako správní křesťané známe větu: "Hoď kamenem, kdo jsi bez viny". Nemusíte se bát, že by jste někomu ublížili, každej má nějakej vroubek.
Bývalý šéf "upírů" si v sání krve
nezadal s komárem (lid. komorousem)
Považuji se za člověka s  nenarušeným intelektem, a jako takový jsem ve většině případů schopen rozeznat co je dobré a co špatné. Vím tedy, že lidé, motající se kolem drog (ne drogy, ale lidé), jsou vesměs špatní. I když patřím mezi jedince snažící se s nepravostmi bojovat, nikdy se nesnížím k tomu, abych své pocity nebo subjektivní závěry tlumočil policii. To k čemu, a jakým způsobem, nabádá NPC ke spolupráci shledávám ostudným a mnohé to napovídá o mentalitě, zdá se mnoha jedinců, tohoto národa.

¡Sdílet!

0 komentářů:

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger