Je obava z ultrapravice jen odvádění pozornosti?

historie naci ideologie
Když jsem před nějakým časem na blogu rozebíral hrozící nebezpečí pravicového extrémismu v Evropě, většina lidí si nic takového neuvědomovala. Někteří problém ještě bagatelizovali a obviňovali jedince upozorňující na nárůst vlivu extrémní pravice z odvádění pozornosti.

Jeden čtenář mi napsal, že Evropu zamořují muslimové apod. ve velkém a já prý odvádím od problému popisujíc činnost několika málo bezvýznamných jedinců.
Když v Německu před 2.světovou válkou nacionální socialisté v čele s Hitlerem připravovali její zahájení, zbrojní průmysl jel naplno a masově se zbrojilo, mnoho lidí, kteří na to upozorňovali, nebylo bráno vážně. V Británii toho času, to byl například W.Churchill, který neustále upozorňoval na rostoucí fašistické nebezpečí a válku. Sklízel za to od svých kolegů posměšky, narážky o senilních dědcích, většina mu nevěřila, že by v Německu po 1.světové válce bylo něco takového možné. Ti samí, ho o pár let později prosili, ať zachrání Británii před Hitlerem.

Dnes je jiná doba, lidé se mění, ale myšlenka nacismu a jeho podpora, přetrvává dodnes. Dnes, stejně jako v minulosti před válkou,lze ve společnosti najít tři základní druhy lidí z hlediska jejich postoje k této bezpochyby kontroverzní ideologii.

První skupina, a řadím se do ní i já, nacismus a vše kolem něho odmítá, jako scestnou, netolerantní, nesvobodnou, násilnou a primitivní ideologii, a uvědomuje si naplno nebezpečí s ní spojené. Pominu-li vzdělané a inteligentní šéfy extrémní pravice, kteří svůj "dar" zneužívají službě extrému, domnívám se, že je drtivá většina přívrženců "selského rozumu" se základním vzděláním a zjednodušeným pohledem na svět. Dohromady se tedy jedná o jakýsi druh "armády", složené z "chytrých velitelů", rozdávajících rozkazy "hloupým pěšákům", kteří je v terénu s radostí plní, využívajíc svých fyzických dispozic, svého jediného potenciálu.

Druhou skupinu, tvoří lidé, ne nepodobní výše jmenovaným "pěšákům". Nejsou sice přímými stoupenci ultrapravice, ale neschopnost, správně pojmenovat příčiny jejich životních strastí a frustrace, je z pohodlnosti nutí ultrapravici nepřímo podporovat, zvláště, když dojde na akci v místě jejich bydliště.

Pan Novák bydlí na sídlišti. Když se před lety přistěhoval, byl tu celkem spokojen. Dnes sdílí svůj životní prostor se stále narůstající komunitou nepřizpůsobivých Romů. Kvůli tomu je nasraný a jeho nasranost roste, protože má pocit, že s tím nikdo nic nedělá. Jedinou snahu o řešení problému je schopen vidět, při občasných nájezdech ultrapravičáků v místě jeho bydliště, kteří problém s cikány řeší způsobem jim tolik vlastním, tedy násilím. Sám o sobě rád prohlašuje, že je slušný člověk a násilí nemá v jeho životě místo, ale v daném případě se postaví na stranu vyholených hlav.

Třetí skupinou jsou členové a sympatizanti ultrapravice. Jak jsem již psal, většina neoplývá "širším rozhledem" a místo hlubšího zamyšlení, zjednodušeně a přímočaře určí příčinu problému. Stejně tak vypadá i jeho řešení, tedy použití násilí. Ten zjednodušený pohled chápu na obou stranách, přestože je naprosto proti mému přesvědčení. Jednu věc jsem však doposud nepochopil. Co všechno je pro ultrapravici nepřípustné a hodné potrestání? Jako odpůrce ideologie nečtu jejich stanovy a programové cíle a obrázek jsem si udělal čerpajíc ze svých životních zkušenností.

Ještě před pár lety, mě jeden přibližně šestnáctiletý skinhead, strčil zezadu ze schodů, doprovázeje to slovy, ty zasranej, zfetovanej anarchisto. Chápu jednání toho dítěte, vím jak to mají hozené. Šel jsem domů z nějakého baru v mírně podroušeném stavu, kapuci na hlavě a bomber. Pro dětského skina jasný signál, anarchista, sejmi ho. Vzhledem tomu, že to nedochůdče hlídala zpovzdálí čtveřice namakaných o dost starších kolegů, nepokoušel jsem se útok oplatit a soustředil se jen na kontrolu pádu ze schodů, což se mi podařilo a vyvázl jsem bez jediného škrábnutí. Nebyla to má jediná životní zkušennost a dodnes nemám příjemný pocit, když na ulici míjím skupinku jejich přívrženců.

Reakce na mou osobu mi jen potvrzují jejich povrchní vnímání. Jak to, že jsem viděn jako jejich nepřítel? Pokud vím, jsem "bílej" jako poleno, narodil jsem se v této zemi, a flákal jsem se pouze jednou, půl roku, pobírajíc podporu v nezaměstnanosti, jinak celý život pracuji, platím daně a nekradu. S takovou referencí nemusím mít přece obavy. Zapomněl jsem však, že tohle holohlavého Pepíka ve finále nezajímá, je to příliš složitá dedukce a jeho rozhodnutí vyplynulo z mé vizáže. Kapuce a bomber mě odhalili, jako nenáviděného nepřítele jejich představy kvalitní společnosti. Dnes, kdy můj věk pokročil, radikálnost mládí odvál čas, a s ní i má uniformita, nemám s ultrapravicí, již žádný osobní problém. Štěstí, že jsem nebyl nucen podstoupit, nějaký kosmetický zákrok na vybělení kůže. Jsem bílej jak sejr.

Odpor vůči ideologii však zůstal a představa, že by v budoucnu získala legitimně podíl ve státní moci, mě dost znervózňuje. Dnešní společenská situace víceméně ultrapravici nahrává a praktický důkaz vidím u našich západních sousedů. V Německu, již před časem, v několika bývalých východních spolkových republikách, získala svůj podíl křesel v parlamentu strana NPD, napojená na ultrapravici a v rámci možností hájící její zájmy ve spolkové vládě.

Pevně doufám, že u nás nikdy nenastane taková situace, a nějaká podobná strana se prostřednictvím svých voličů, nevyhoupne do "sedla". Spousta z nás nadává dodnes na komunisty a jejich styl. Bohužel je i nemálo takových, co jim dá při volbách hlas a umožní jim, aby se podíleli na rozhodování o věcech, které ovlivňují i mě samotného. Mám z toho divný pocit, situaci však respektuji, pevně doufám, jako svobodné rozhodnutí voliče. Snad do budoucna nehrozí účast ultrapravice v parlamentu. Subjektivně mám pocit, že voličů by se našlo dost i když dnes volí jinak kvůli absenci té "správné" strany na volebním seznamu. Připočteme-li k tomu nerozhodnuté "pány Novákovi", s pravidelnou negativní zkušeností s cikány, plné zlosti a pocitu bezmocnosti, už by to mohlo třeba stačit na pár křesel ve vládě.

Levice a pravice jsou rozdílné jako dva protichůdné póly. Pokud před tato slova vložíme předložku ultra, rozdíly se stírají a v mnohém panuje shoda, což v politice nabízí možnost koalice. Šíleně ulítlá představa, že? Bohužel však není nemožná.

Potom bych musel skousnout divný pocit na druhou, a to by byla "rána", z které bych se jen těžko dostával, třeba psaním blogu, jako nyní. Historie ukazuje, že společenské zřízení, ovládané jednou nebo druhou ultra-stranou, mělo vždy vymakanou propagandu, a mocný policejní aparát, umlčující oponenty. Místo psaní do blogu, bych smolil motáky na kus hajzl papíru v nějaké vězeňské cele.

Závěrem doufám, že jsem jen případ pro psychiatra, a všechny mé podobné představy, jsou neopodstatněné šílenosti mé choré mysli, nemající s dnešní realitou nic společného.

Související články:

¡Sdílet!

28 komentářů:

djezop

Jedeme na stejný lodi kámo stojím vedle tebe.

pitlDC

Kámo myslím, že taky a to hlavně zaspaly všechny dosavadní vlády. Svou politikou absolutního neřešení romské otázky, která je sice složitá, ale už jenom snaha o řešení by spoustě těch obyčejných lidí stačila k tomu, aby dál považovala nácky za pakáž což bez debaty jsou. Koho má, ale podpořit tatík, kterej žije dvacet let někde v Janově a jenom čumí jak vrána co se děje. Asi nikdo ještě nenašel tu správnou díru, kudy by mohli odtékat peníze určené na tuto otázku a tak se jim navyplatí se v tom štourat.

ramak

Já nepatřím ani do jedné z kategorií. Jsem stoupenec rasového realismu. Nesdílím názory neonacistů, bohužel jsou to ale jediní, kteří jsou ochotní v současné neuspokojivé situaci jednat. Jsem pro řešení rasových problémů nenásilnou cestou.
Více o rasovém realismu:
http://www.ivtt.net/rasy.php
http://www.ivtt.net/eugenika.php

pitlDC

to Ramak:Ale to už jsme nazačátku u mého staršího článku Jedna rasa jeden národ tzn. křížit se, křížit se, křížit se

Zábavná videa

Miluju lidi co tvrdí, že nejsou rasisti, jsou mega slušní, nekradou a pravda vítězí. Tak tě kámo prosím, dám ti byt v romském getu, zadarmo budeš mít nájem, stačí když tam vydržíš aspoň rok. A věř, že dřív skončíš v nemocnici s kudlou v bříše, nebo v hospodě s holou hlavou a v kanadách, třetí možnost není... To je můj názor, a nepišu ho jen tak, nějaké zkušeností jsem žel měl...! čest

ramak

to přece dá rozum, že romové a jiná spodina se budou křížit jen mezi sebou, jak to knoeckonců už dělají po tisíciletí. důvod je nasnadě, stačí se zamyslet...

Anonymous

Cau, Nacky taky nemam rad, ze srdce. Ale je treba rict ze pokud bude vyvoj sveta pokracovat ve stejnem smeru a tempu, za chvili nas a nasi celou planetu ceka konec. Nejsem v zadnem pripade rasista, nemam nic proti cikanum, cernochum nebo asiatum. Co mi vadi jsou prizivnici a do teto kategorie pocitam i lidi postizeny chudobou, aniz by za to mohli (indie, afrika). Temto lidem, kterych jediny cil je mit potomky, stejne chude a nepouzitelne jako oni sami, by se melo nejakym zpusobem zabranit v rozmnozovani, bylo by to "humani" - nikdo by se nezabijel, a myslim ze by to castecne vyresilo problem s prelidnenim a chudobou.

Daga

Ramaku, to je smutný, že jsou jediní kdo dokážou jednat, viď? Poukazuje to na stav v týhle zemi, kdy policajti chrání nácky, jsou členy jejich organizací a vlastně podporují trestnou činnost.

Psal jsem spíš o posílení vlivu ultras a vy jste sklouzli k rasám. Moc tomu nerozumím, ale eugenika mi zavání antroposofií a Rudolfem Steinerem. Je to o způsobu vnímání světa a lidí, a v tom se lišíme.

Zábavný Jůtubisto, zdá se, že mě znáš lépe než já sám, a já nemusím reagovat. Jen snad, že tvé zkušenosti, patří tobě. Já můžu mít klidně opačné.

Ramaku:Jestliže jsou cikáni spodina, jsme my tedy hornina?

Anonyme tvrdíš, že nejsi rasista, ale nepoužitelný a chudý lidi, co za to nemůžou, jak sám říkáš, bys něco jako "vykastroval"? Napadla tě někdy otázka, proč jsou chudí?

Vypadá to, že někteří z vás, celkem bez problému, ultrapravici akceptují. To mě mrzí.

Zábavná videa

My jsme lidi. Umíme si aspoň trochu vážit věcí. Jak mi bylo líto vypalených ciganů z Opavu, než jsem zjistil, že tatínek je kriminálník. No jo, voni se nikdy nezžijou s náma! A nedělejte sakra ze sebe mírumilovné lidičky. Už i ti kanaďané či anglání je kopou do prdele, že je nechcou, tak co. Jenom my je musíme tolerovat? Kradou a ničí vše co najdou a uvidí!!!

Daga

Přesně, "vážit věcí". S člověkem to už máme problém.
Jak mi bylo líto vypalených ciganů z Opavu, než jsem zjistil, že tatínek je kriminálník.Tohle je teda soda. Můžeš to tlumočit tý malý holce, jestli to přežije, že dítě nese zodpovědnost za otce. Fuj.
Nedělám ze sebe mírumilovného, jen se snažím takový být. A jsem jen člověk, nevlastním "mandát vyvoleného", abych posuzoval nadřazenost, podřazenost..., jako mnozí jiní.
Navíc nechápu, kam se mě to snažíš vmanipulovat, podsouváním něčeho, o čem jsem vůbec nepsal.

djezop

Proto že se stýkám většinou s lidmi stejného semene jako jsem sám tak žiju v domění že něco jako likvidace spodní vrstvy lidstva je scela scestný názor.Mrazí mě stoho,ten co to psal je největší rasista,nacista,fašista co jde.Čumim.Můj táta seděl v kryminále,je tedy potřeba mně upálit.Velké štěstí že většina těchto "chytráků"jsou chytří jen u klávesnise a v reálu jsou posraný až zaušima.Dago budu chodit víc trénovat střelbu,asi se stanu ochráncem chudých,ty vole to je hrůza co lidi píšou.Mlátěj semnou emoce.
Reaguji na komenty,né na článek.

ramak

Samozřejmě, že cikáni jsou společenská spodina, alespoň 99% z nich ano. Z tohoto pohledu jsme tedy "hornina". :)

djezop

Ramaku(hornino)pro spodinu je spodinou hornina,alespoň pro 99% z nich.

Anonymous

Za dobu vývoje lidské společnosti již např.řím atd.docházelo k eskalaci názorů a proudů,které dnes značíme nalevo nebo napravo.Zákonitě oba extrémy vychýlené do krajních mezí se jako kyvadlo potkávají a není mezi nimi prakticky žádný rozdíl v pohledu na základní lidská práva.A tak pořád bude rozhodující vzdělanost té spodní třídy která všude na světě tvoří to stádo poslušných ovcí které je potom stejně semleto jako komunisti a sociální demokraté v předválečném německu,jako nebožáci v ortodoxních muslimských zemích kde jen imán má pravdu a totéž je stejné v cikánce komunitě která je vydána na pospas svým lichvářům a stát selhává protože potporuje pozitivní diskriminaci a staví tak mezi etnika bariéry.Cikáni musí sami chtít,že opravdu platí škola základ života a né každý prostředek světí účel.Je jedno jestli je rudý nebo hnědý je to jen zase obyčejný fašizmus.Zdravim Dafano

Zábavná videa

Vážení, kopete páté přes deváté. Dítě nenese zodpovědnost za otce, ale naopak. Fotr neměl krást, mlátit lidi či co dělal, že ho zabásli. A kunšofti, s kterýma v tom jel se mu nejspíš pomstili! A díky jeho koninám a průserům teď jeho dítě leží v nemocnici. A nejspíš na rozdíl od vás dokážu postavit barák, opravit střechu, kterou tihle nepřizpůsobivý hnedle zničej, toho jsem byl svědkem, když jsme museli dělat novou střechu v Teplicích, a ti grázlové nám přes noc kradli nářadí i materiál, za rok už jsme tu střechu jeli znova opravit! A taky mám dceru! A nikdy bych neudělal nic čím bych ji mohl ohrozit. Naopak chci, aby s takovou spodinou nemusela přijít do styku. Třeba tak, že ji okradou či něco jiného! A djezop, hošánku, tyhle keci si strč někam. Trénovat střelbu! Nikdo neříkal, že je chci postřílet! Jen chci určitá pravidla a řád, a ty chceš za tohle bílé střílet? Přeju setkat se s bandou romů na nádru, až tě budou okrádat s kudlou u krku budu se doma smát! V Praze nás tak chtěli ošacovat, ale my se bránit umíme. A nejsem skin a nejsem blbej puberťák! Jen nemám rád pozitivní diskriminaci a cigány co se neumí chovat! Tyhle alibistický protirasistycký kecy vás učili ve škole nebo to máte ze života??? Hm?! Jo a jsem Lukas ze Zlína ať někdo nemrčí, že se schovávám za anonymitu...čest

djezop

Lukáši jseš mi podezřelej tím jak všechno víš.

Daga

toZábavná videa: Nekopu páté přes deváté, to ty jsi nepřímo řekl, že dítě nese zodpovědnost ve smyslu této tvojí věty.
Jak mi bylo líto vypalených ciganů z Opavu, než jsem zjistil, že tatínek je kriminálník.Cikánů, potažmo té holčičky ti bylo líto jen do té doby, pokud si nezjistil, že tatínek je kriminálník. V tomhle smyslu jsem reagoval, tu větu jsi takhle podal ty. Nezdá se mi tedy, že melu páté přes deváté.
Jinak tvůj emotivní postoj naprosto chápu. Měj se skvěle.

pitlDC

nějak nemám slov. Jde tady o zabírání něčího území, nebo o sžití se na týhle planetě, a nebo se snad ještě najde dost tupounů, co si mysleji, že de zařídit, aby tady nějaká skupina jednoduše nebyla no mám dost, vždyt je rok 2009. Nezbývá nic jiného než se modlit, jako už tolikrát

Zábavná videa

Podezřelej? Neboj členem Národního odporu nejsem. Každý má svůj názor, já jen nechápu proč se tak silně zástáváte lidí, kteří si to vesměs nezaslouží. Ano, znám i dobré cigány, ale je jich velice málo! Většina jsou prostě pohroma. A k té větě, omlouvám se, ale byla tedy nápsana a pochopena špatně. Té holčičky mi samosebou jako otci líto je. A proto že jsem otec tak tím víc bych toho cigana nakopal! Pokud to byl rasově motivovaný útok, pak to odsuzuju. Pokud to ale byla msta lichvy nebo kumpánů, pak je to debil a choval se nejspíš jako většina cigánů. Nejsem pro hesla typu cigány do plynu. Odsuzuju holocaust a jemu podobné čistky! Rasismus jako takový neuznávám. Ale stejně tak nejsem pro pozitivní diskriminaci. Byl jsem svědkem toho, když dvě cigánky vzali děcka, v zimě, a bosky šli na sociálku prosit o peníze na boty. Po nějaké hodině přešlapování je dostali. A já měl co dělat abych dostal přídavky na dítě! A stejně jsem je nedostal! Prý mám moc vysoký plat! Tak kde jsme. Oni tam dojeli favoritem a já MHD, kua fix.

larva

Pozemštani,tak nazývám lidi a ty pak dělím na ženský,chlapi a fízláky,pak jsou bud dobrý,nebo špatný!Komentovat nácky nehodlám,i negativní propaganda je propagandou a doufám,že zlo pozná každý!!!Bohužel,neznám dobrého cikána,jen pár přizpusobivých,ale rozhodně bych neschválil utok zápalnou lahví na kohokoliv! Článek je parádní,sice běhá mráz po zádech,nadevše miluji svobodu a té se v jakékoliv extrémní vládě nedostává a tak mně děsí jak je hnědá najednou přijatelnou barvou!!!A proto mě mrzí,kam sklouzlo komentování.

Straka

Bohuzel, otazkou neni jestli se napr. DS u nas nekdy dostane do parlamentu ,ale jak rikaji politologove - otazkou je KDY? Vsechno se tak mooc podoba minulosti - krize, nezamestanost, nenavist k urcite skupine..bojim, bojim.

Hlavni je, aby zacala pracovat poradne exekutiva. To, ze se kvuli 300 lidem zavre cele 100tisicove mesto, zabedni se obchody a povola se tisic policistu je vrchol. 300 nacku paralizuje a omezi na jeden den tisice lidi. Kde to jsme???

fasos tu nechceme!

larva

Ustavu strčej do ustavu,to udělají jestli se dostanou do parlamentu,ale ted se Ustavou ohánějí a volají po svobodách a jen se dostanou k moci,naplní dobytčáky a hurá za dráty....Také tu nechci fasos!!!!!!!!!!!

Anonymní

Chybí ti ještě další SKUPINA a to my, "Přesvědčení ultrapravičáci" -lidé co chtějí nápravu křivd , které nastaly při odsunu Němců po roce 45 a zrušení "Dekretů".Ti se rekrutují především z bývalých Sudet, dnes už jsme většinou potomci našich otců , kteří byli násilně vystěhováni a taky z Landsmanschaftu-dnes oficiální a povolené organizace spolupracující s organizaceni - i vládními v ČR.

R2D2

"Přesvědčení ultrapravičáci" -lidé co chtějí nápravu křivd , které nastaly při odsunu Němců po roce 45 a zrušení "Dekretů", "bojující" zákonnými prostředky mi nemůžou vadit. Mají na to právo. Sám bych měl radost, kdyby se tahle skoro 70 let stará bolavá rána, podařila vyléčit k oboustranné spokojenosti. Nebude to legrace, všudypřítomné emoce to jen ztěžují.

pompo

Sudetští němci, byli čeští občané, měli české občanství a 99% jich volilo Henleina, takže se dopustili vlastizrady, nemluvě o vraždách a násilí na českých občanech, takže ať už byl jejich odsun provázen také násilím ze strany českých obyvatel, vidím v tom spravedlivou karmu a vůbec žádné právo, na zrušení dekretů prezidenta Beneše.

R2D2

Oko za oko, zub za zub. V tom teda rozhodně spravedlivou karmu nevidím. A nemluvil jsem o "právu" na zrušení dekretů, ale o "právu boje" zákonnými prostředky. Určitě by bylo ku prospěchu věci, udělat za tou dávnou minulostí "tlustou čáru". Jenže to jde jedině tehdy, když se na tom dohodnou obě strany, a myslím, že se k tomu jak Češi tak i Němci, mají právo vyjadřovat, snažíce se prosazovat svou. Pokud tak činí v mezích normy je to v pořádku. Demokracie a svoboda (slova) by to měla zaručovat. Bohužel o výše uvedeném lze v naší zemi často pochybovat.

pompo

Nemohu s Tebou souhlasit, oko za oko, zub za zub je právě jinak řečený zákon kauzality, neboli karmy to, že se projevila skrze zlobu českých občanů je věc jiná, podle mně kdo se přímo podílel na hrůze jako byla druhá světová válka, by měl počítat zákonitě i s odezvou na takové počínání, právo k jakémukoliv boji, jako snad omluvu za odsun, nebo navrácení majetků je tak ve smyslu toho jak se sudetští němci zachovali, zcela neoprávněné, to je můj názor.

Anonymní

Za okupace byli židé označeni žlutou hvězdou a prý i internováni v ghetech či jakýchsi záchytných táborech. To jen stručně k historii. Je ale málo známé, že po roce 45 ,byli zdejší Němci a jejich děti označeni "N" ,takto označeni byli ponižovaní , ti co mohli zůstat, se nedostali na školy a byli bráni jako občané a lidé druhé kategorie. Tohle se moc neví a jaksi cudně se o tomhle "českém zaprděném vlastenčení a spravedlnosti" mlčí.I tyhle křivdy , samozřejmě včetně MAJETKOVÝCH, je nutno napravit a neustále se o nápravu na všech úrovních zasazovat a hlavně i tuto historii neustále připomínat!

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger