Brno-Cejl a moje zkušenost

pavlač-Cejl
Dnes jsem na serveru idnes.cz náhodou (idnes normálně nečtu)narazil na článek „Cejl není místo, kam se jde člověk jen tak projít,“ míní socioložka Souralová. Nejsem sice z Brna ani ho moc neznám, ale před pár lety jsem celý měsíc na Cejlu bydlel a po přečtení článku jsem se rozhodl povyprávět o svém pobytu v této speciální čtvrti. Můj velmi dobrý kamarád Jirka má v Brně sestru a v té době u ní byl na dlouhodobé návštěvě. Měla po městě mnoho známých a Jirkovi sháněla příležitostnou práci. Dokonce Jirkovi domluvila pronájem jednopokojového bytu v pavlačovém domě na Cejlu. Jirka mě často po telefonu "otravoval" ať se přijedu podívat na návštěvu, protože Brno je super, jak často dodával.
Bylo léto, měl jsem přes měsíc volno, tak jsem slíbil, že přijedu, neznajíc sebemenší podrobnosti o místě kde Jirka bydlel. Když jsem v Brně vystoupil z vlaku, už na mne čekal na nádraží. V tramvaji cestou k němu, začal mluvit o Cejlu. Většinou šlo o instrukce, jak se mám chovat, pokud budeme přepadeni. Dostal jsem strach. Na zádech jsem vlekl obrovský batoh, který znemožňoval útěk a v kapse relativně dost peněz. Jirka mne uklidňoval, ať to nechám na něm pokud se něco semele, že ví jak na to. Kámošovi věřím, tak jsem se uklidnil a spoléhal na něj.

Po výstupu z tramvaje jsme po chvíli zahnuli do postranní uličky. Byl večer, ubylo světla i lidí. Po pár set metrech, Jirka upozornil, že začíná to, čeho jsem se bál. Špatně slyším, takže jsem dusot běžící skupiny zaregistroval pozdě. Až když nás dokola obklíčila asi desetičlenná banda přibližně dvanáctiletých cikánů v čele s obrovským vlčákem, došlo mi, co se děje. Jirku trochu znali, hned po něm chtěli 50 korun a vzápětí i po mě. Nebylo mi dvakrát příjemně, hlava šrotovala naplno, jak z toho, ale mlčel jsem a čekal co udělá Jirka.

Řekl jim, že jsme totálně "dutý" a jako náhradu, když nás nechají na pokoji, nabídl malou krabičku plnou "trávy". Cikáni byli blahem bez sebe. S radostí přijali a spokojeně zmizeli ve tmě. Já si oddychl a Jirka se smál. Škoda té trávy, ale lepší než držková, nadhodil jsem. Když mi vysvětlil, že jim daroval tzv. divnomodel, smál jsem se taky. V minulosti jsme tak nazývali materiál, většinou z hermafroditických rostlin, který byl naprosto bez psychotropních účinků.

Dům, jež se stal na měsíc mým domovem byl taky horor, ale brzy jsem si zvykl. Typický třípatrový pavlačový dům, obklopující ze všech stran, špinavý dvůr uprostřed. Společné záchody na pavlači, smradlavá schodiště s pomalovanými zdmi. Řev, pískání a mlácení dveřmi na denním pořádku. Jirka a já, jediní běloši v baráku, proti drtivé přesile cikánů. Nutno dodat, že jsme s nimi neměli žádný vážnější konflikt a po pár dnech nás přijali jakoby jsme tam bydleli odjakživa.
Bydlení v takovém šíleném domě mělo jednu velkou výhodu. Hlasitá hudba, mejdany, hlučné návraty z baru v pozdních nočních, to vše jsme si mohli dovolit, aniž by si kdokoliv z nájemníků stěžoval. Všichni dělali to samé. Kdybychom doma chtěli válcovat plech, nebyl by to problém.

Byla to sranda, rád na to vzpomínám a v souhrnu jsme paradoxně zažili více problémů s normálními Brňáky. Kamkoliv jsme vlezli (bar, hospoda, klub) a spustili tu naší "švédskou" češtinu, bylo nám mnohokrát naznačeno, že jsme cajzli, nejsme v Praze a nejsme žádoucí.
Do Prahy to máme z domova 120 km a náš slang a dialekt se od toho pražského dost liší. Nakonec ten brněnský trochu rasismus, byla jediná věc, co nás v tomto jinak krásném městě, docela srala.

¡Sdílet!

17 komentářů:

pitlDC

byl jsem v Brně dlouhodobě také a náckové jsou to neskutečný, svatá pravda

Anonymous

Říkám, Brno je plné křováků a buranů. Co čekat?

Anonymous

Ja jsem v oblasti cejlu (nedaleko plynarny) bydlel dva roky. Nedokazu si tam predstavit dlouhodobe bydleni. Vyhled z okna byl do betonove zdi. Pod okny bylo neustale zivo. Vzdy jsem byl vdecny, ze prisla zima a byl klid. Na chodbe delaly bordel decka. Nechapal jsem jak si muzou tak dovolovat. Cesta do bytu hlavne rychla a nenapadna. Mladez ani neschovavala injekce kdyz sedeli na schodech. Pochybuju ze byli diabetici. Trvale triskani dveri. Na ulici co pul hodiny nekdo vyvolaval nejakou "pani Ilonu" nebo "Zoliho". Zvonky neexistovaly. Vecne rozmlacene dvere, zaplivana chodba i ulice. Vykradene auta, objete klicem. Ani casty prujezd policajtu nebyl k nicemu. Pri otvirani kufru auta maximalni opatrnost protoze v mziku bylo vsude kolem spousta nenechavych harantu a cumilu. Des-bes! Miluju Vinohrady!!!!
Takze asi tak :-) A to musim rict ze jsem bydlel ve velice slusnem dome! Proti tomu co jsem videl ve Francouzske a Parizske to byl hotel Ritz.

Anonymous

Super, clanek koncipovan stylem - cikani super, das jim divnomodel a za odmenu si muzes poustet nahlas hudbu v noci ... za to Brnaci te vyhodi za to jak mluvis z hospody ...

Anonymous

Brno? nemam problem, jsem z Ostravy a vicemene nevidim vetsi rozdil mezi temito mesty... ale cikani, TO je jeden velky problem... uz aby prislo jakesi reseni...

Daga

Čtvrtý Ledne (21:34), asi reaguješ na jiný článek. O super cikánech, divnomodelu za odměnu a vyhazovu z hospody, píšeš ty. Já se jen pokusil subjektivně popsat zkušenost s trochou nadhledu, kterého se ti patrně nedostává. Nebo si jen nepozorně četl? Pravdou však je, že mám v životě prostě "smůlu" a ty horší vejmrdy jsem doposud vyžíral od bílejch "bratrů" a nikoliv od cikánů. (21:55)
Myslím, že se na Svět pomalu blíží prekérka a jestli se včas všichni nenaučíme vzájemnému respektu, vymlátíme se na Zemi navzájem a tahle planeta si odlehčeně odfrkne. Tož uchovejme si veselou mysl.

P.S. Mám problém naučit se respektovat Anonymní jedince.

Michal Kašpárek

Pěkné čtení. Několikrát do měsíce na Cejlu přespávám a jakmile člověk překoná předsudky, zjistí, že je to docela sympatické místo - do centra je to kousek, bydlení je tam levné, celou noc jezdí ulicemi policejní hlídky... Na vážnější problém jsem, zaťukat, nikdy nenarazil, i když jsem pořád nesvůj, když mám auto nechat dva dny na parkovišti před Sparem...

R2D2

Souhlasím s tebou, mám Brno rád a Cejl k němu patří. Nakonec, každá čtvrť má svoje mouchy. :-). Díky za koment.

Anonymní

Kousek od cejlu bydlim asi rok, nikdy zadny zavazny problem ze by me nekdo okradl nebo tak a to chodim dost casto v noci domu. S temer novym autem parkuju pred domem a nestalo se mi ze by mi ho nekdo objel korunou...
Podle me se to zbytecne dramatizuje. Cigani proste maji svuj vlastni system a ten je v teto ctvrti brat takovy jaky je...

Anonymní

Já bydlím na Cejlu u Interspaaru šestý rok. Nemám si na co stěžovat. Všude blízko, kousek řeka a cyklostezka, neustále přítomná policie, nebojím se domů ani v jednu v noci a sama. Každý rok se tu opraví několik domů. Ještě by to chtělo omezit herny a zastavárny aby se tu tolik nedržela sorta lidí která tyto provozovny živí ... ale to chce čas .. Věra Hakenová

Anonymní

zajímavé je, že brňáci jsou vesměs vysazení na lidi z čech obecně, ostraváci jim třeba nevadí,nebo alespoň jsem se s negativními názory nesetkala. každopádně ten cejl je cejl a přece jen každý u sebe nenosí "divnomodel"

R2D2

Opravdu zajímavé, nechápu z jaké příčiny by měla ta obecná nevraživost plynout. Nějakou teorii mám, ale rád bych se v ní utvrdil.

Také já u sebe již "divnomodel" nenosím. Není mi zapotřebí, vím to. Neměl bych problémy. Jedině, že bych se setkal s nějakým totálním šílencem, ale toho by divnomodel stejně neřešil. :-)

Anonymní

Také mám jistou teorii, z čeho by ta "obecná nevraživost" konkrétně ve vašem případě mohla plynout. :-) Já osobně tedy znám hodně lidí z Čech a z Prahy, kteří dlouhodobě pobývají v Brně (většinou v zde studují) a zatím si NIKDO z nich nestěžoval. Ostatně já také nepocházím z Brna, a kromě jednoho udiveného pohledu, kterého se mi dostalo, když jsem kdysi při dotazu na cestu zkomolila název nějakého náměstí, mé "cajzlovství" nikdo nikdy nekomentoval. Možná jste měl/i smůlu, možná to chce se zamyslet, zda není problém spíše ve vás.
Cejl je samozřejmě lokalita, kudy se většina myslících lidí bojí / štítí projít i za bílého dne - špína (nemoci, paraziti), řev, rvačky, obtěžování kolemjdoucích... S přítomností policejních hlídek to není nijak horké, navíc když už se objeví, situaci (např. rušení nočního klidu, rvačku) stejně neřeší. Úspěch je, když vůbec vylezou z auta. Jinak bez urážky, ale dle mého názoru jenom velmi zvláštní člověk může pokládat nějaké to prohozené slovo v hospodě za horší zážitek, než přepadení... Jitka

Anonymní

Bydlím kousíček od Cejlu už skoro 25 let.jak to tady chodí nemůže nikdo vědět,dokud to nezažije.spoustu feťáků,rómů.prostituce a v tomto já žiju.rozhodně mě uráží kecy typu co bys čekal od brňáků.jsou tu i normální lidé.a nemůžeme za to,jak se chovají ostatní.je to tu pro mlade zeny nebezpecne.kamaradku loni okradli a malem znasilnili.denodenne na me a sestru pokrikuji a snazi se nas balit.je to odporne.tesim se az vypadnu.az s tim nekdo neco udela.ptz jit jen do intersparu je o zdravi a je to horsi a horsi.

Anonymní

Ja si myslim kazdy ma svoju chybu je zjavne ze kazdy zvas si myslite ze ste dokonaly verte tomu ze nie ste zatim ahojik

Anonymní

Pro anonyma z 29.1.2015...cigáne, nauč se prve česky a teprve pak hledej chyby u nás..
Pro autora článku: napsat, že horší zážitek byly nadávky do cajzlů od bílého brňáka, než přepadení "kýmkoliv", to teda vyžaduje neskutečné duševní kotrmelce, člověče...
Mimochodem, cajzly v Brně nemusíme, páč cajzl jako ty si myslí, že je mistr světa, takže se nedivím, že tu padlo, jací jsou brňáci křováci a burani. Vy jste přece elita!! O cajzlech se mluví nejen v Brně, ale taky ve Zlíne, Budějovicích, Plzni...máme tam pobočky, takže si to nevymýšlím. Mluví se tak o vás všude v ČR. Protože Praha akorát saje peníze celému našemu státu - je to stát ve státě a nás už to $ere..

R2D2

Pro anonyma z 8.2.2015 špetka zeměpisu. Jsem "Švéd" z DC, takže mě označit za cajzla je absurdní. Z DC do cajzlova je to 120km. Nebo to už lze brát za předměstí Prahy? Co se o tom říká na vašich pobočkách? Jinak jako mistr světa jsem se naposled cítil tak před 25-30 lety. Elita je něco jako jelita? Pokecejte na pobočkách taky o Švédech, ať se můžu zase cejtit světově. Předem dík, Kabrňáku.

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger