Blixa Bargeld - hudebník, spisovatel, herec, fotograf a kuchař

Ach jo. Jak ten čas letí. Další z mých hudebních oblíbenců dosáhl 12.ledna padesáti let. Narozeniny oslavil ve svém novém domě v Berlíně, kam pozval 70 hostů. Jako správný gurmán svěřil přípravu hostiny kuchaři z tříhvězdičkové restaurace. Jeho láska k dobrému jídlu je všeobecně známá, stejně tak oblíbené jídlo "Černé rizoto." Vařil i před kamerou německé TV v pořadu českého rodáka z Karviné, známého moderátora a spolumajitele kolínské restaurace "Alter Wartesaal" Alfreda Bioleka.


Blixa BargeldBlixa Bargeld (vlastním jménem Christian Emmerich) je jednou z nejvýraznějších postav mezinárodní hudební scény. V úvodu 80. let minulého století Bargeld založil experimentální a industriální skupinu Einstürzende Neubauten, která se zvláště v raných letech vyznačovala netradičním hudebním vyjadřováním za pomoci vrtaček, brusek,mnoha dalšího nářadí a rozmanitého kovového odpadu. Podílel se na založení skupiny Nick Cave and the Bad Seeds, kde také v letech 1984-2003 působil jako kytarista a vedlejší vokalista. Ve slavné písni "Where the wild roses grow" (Nick Cave & Bad Seeds) kde vokály zpívá Kylie Minogue ji několikrát zastoupil pokud nebyla k dispozici.

Bargeldův široký záběr zasahuje i do filmu. Účinkuje v celé řadě dokumentů o Einstürzende Neubauten či Nicku Caveovi. Snad nejznámější je jeho vystoupení s právě s Nickem Cavem a skupinou ve slavném filmu Nebe nad Berlínem (Der Himmel über Berlin). Je autorem a spoluautorem několika soundtracků a divadelní scénické hudby. Klasické role ztvárnil v několika nepříliš známých undergroundových filmech.

Kolem roku 1995 začíná Bargeld vystupovat se svými mluvenými performancemi, známé jako "Rede/Speech" jež jsou doprovázeny různými samply a efekty. V roce 2006 vystoupení vyšla na DVD.



Einstürzende Neubauten

Bargeld je také vášnivým fotografem, jehož hlavním objektem zájmu jsou koupelny hotelových pokojů v nichž přespával. Uspořádal několik výstav, prezentující tyto fotografie.

Vydal i několik knih. Zatím poslední vyšla v čase jeho 50. narozenin. Má název "Europa kreuzweise" (napříč nebo také křížem krážem Evropou). Jedná se o jakýsi umělecký deník z turné po Evropě, kde hlavní roli hraje gastronomie, ale především jde o litanie řazené jedna za druhou den po dni a v podstatě jde o nekonečnou smyčku, metaforu ztvárňující trochu nudný koloběh koncertního turné. Ovšem samotný text nudný rozhodně být nemusí, dodává B. Bargeld.

Přeji Blixovi k jeho narozeninám hodně zdraví, aby nás ještě dlouho mohl obšťastňovat svým neotřelým uměním.

Pokud někoho zajímá hudba kolem Blixy Bargelda, našel jsem na Rapidshare album jeho skupiny Einstürzende Neubauten.



album cover Einstürzende Neubauten

Einstürzende Neubauten - Alles Wieder Offen (2007)

Tracklist:

  1. Die Wellen
  2. Nagorny Karabach
  3. Weil Weil Weil
  4. Ich hatte ein Wort
  5. Von wegen
  6. Let's Do It A Dada
  7. Wenn dann
  8. Alles wieder offen
  9. Unvollständigkeit
  10. Venuskolonie
  11. Blue Ice
  12. Birth Lunch Death
  13. Susej
  14. Ich warte
Kód:

http://rapidshare.com/files/392987356/2007_-_Alles_Wieder_Offen.rar 
http://www.ulozto.cz/714846/alles-wieder-offen-zip 


Videoklipy Einstürzende Neubauten

¡Sdílet!

0 komentářů:

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger